Welke radiator heb ik nodig?

Ben je op zoek naar een radiator maar weet je nog niet welke je nodig hebt of waar je op moet letten? Er komen meerdere dingen kijken bij het kiezen van een geschikte radiator. Je moet ten eerste het wattage berekenen die je nodig hebt, bepalen wat voor radiator je nodig hebt, het formaat, waar de radiator geplaatst moet worden, wat voor soort design en/of merk je wilt. Na het lezen van dit blog weet je precies welke radiator geschikt is voor jou.

Watt radiatoren berekenen (capaciteitsberekening)

Bereken eerst met behulp van onze capaciteitsberekening het benodigde vermogen in wattage dat u nodig heeft voor de ruimte. Je moet ten eerste de inhoud van de ruimte in m3 weten, de gewenste temperatuur in de woonruimte en de isolatiegraad.

Welke radiator kopen

Nu dat je weet wat het vermogen is dat je nodig hebt, moet je het soort radiator, het formaat, de aansluitmogelijkheden en het merk bepalen. Het formaat wordt bepaald door de ruimte waarin je je bevindt en hierop kan je dan ook filteren aan de linkerkant van de pagina. Eerst gaan we kijken naar welke soorten radiatoren er zijn.

Welke soorten radiatoren zijn er?

  • Paneelradiator (plaatradiator): Dit is de meest voorkomende radiator en bestaat uit een gesloten plaat die is voorzien van verticale ribbels, hierdoor warmt de radiator sneller op. De paneelradiator bestaat uit twee of drie platen.
  • Designradiatoren: Designradiatoren geven naast verwarming ook een esthetische upgrade. Het kan zowel een leden- als paneelradiator zijn. Let wel bij designradiatoren altijd op de warmteafgifte, die is namelijk meestal lager vergeleken met een standaard radiator van hetzelfde formaat.
  • Ledenradiator/Kolomradiator: Dit is een radiator die bestaat uit verschillende warmtekanalen die met elkaar verbonden zijn met holle platen. Het is een sterke radiator dat veel warmte afgeeft en vasthoudt. Deze worden vaak gebruikt in grote en hoge ruimtes. Ze kunnen zowel verticaal als horizontaal worden opgehangen.
  • Elektrische radiator: de elektrische radiator wordt vaak gebruikt als extra verwarming in een badkamer, recreatiewoning en stacaravans. Deze kan geplaatst worden bij een stopcontact, hierdoor is de radiator makkelijk verplaatsbaar.
  • Convectorput: een convectorput is een radiator die onder de vloer geplaats wordt en een rooster overheen zit. Het wordt vaak gebruikt bij openslaande deuren. De koude lucht wordt als het ware naar binnen gezogen en verwarmt en vervolgens in de kamer warme lucht geblazen.
  • Vloerverwarming: met vloerverwarming stroomt warm water door buizen in de vloer, wat zorgt voor de gelijkmatige verwarming van de vloer.

Woonkamer radiator

Welk merk radiator kopen

Het merkt radiator dat je wilt hangt af van je benodigdheden en wensen. Bijvoorbeeld of je een designradiator wilt of een standaard radiator, wat je budget is, of je wil besparen op energiekosten op de lange termijn en/of wat je voorkeuren zijn. Hieronder staan twee bekende merken die radiatoren aanbieden.

Jaga Radiatoren

Radiatoren van het merk Jaga zijn designradiatoren die gebruik maken van Low-H20 technologie en gebruiken hierdoor 90% minder water. Dit zorgt voor hoge warmteafgifte tegen lage energiekosten. Het bedrijf Jaga kijkt niet alleen naar de techniek maar ook naar de designs van de radiatoren. Dit omdat een Jaga radiator niet alleen een verwarmingsproduct is maar een cultuur die staat voor dynamiek, ethiek, creativiteit en esthetiek.

Brugman radiatoren

Een ander merk radiatoren zijn Brugman radiatoren. Brugman richt zich op innovatie, om zo elke radiator up-to-date te houden. De radiatoren van Brugman worden namelijk voortdurend onder kwaliteitscontrole geproduceerd. Met een Brugman radiator ben je de 10-jarige fabrieksgarantie dan ook gegarandeerd mede door het hoogwaardig staal, een optimale beschermlaag en de speciale coating. Brugman biedt twee typen radiatoren aan, namelijk de Brugman Standaard paneelradiatoren en de Brugman Compact 4 paneelradiatoren. De radiatoren van Brugman staan bekend om hun uitstekende kwaliteit en hoge warmteafgifte

Badkamer radiator

Badkamerradiatoren

Bij een badkamerradiator moet je voldoende tijd besteden aan het vermogen en het design van de radiator. Dit is namelijk een vochtige ruimte die snel verwarmd moet kunnen worden. Je kan er ook voor kiezen de radiator te gebruiken als handdoekhouder en handdoekwarmer, hier moet je dan ook rekening mee houden tijdens het kiezen van de geschikte radiator. Je kan er ook voor kiezen een gewone radiator aan te schaffen.

Wanneer je de capaciteitsberekening hebt gebruikt voor de juiste badkamerradiator te kiezen, kan je kiezen voor een over-dimensioneerde radiator. Hierbij wordt er simpelweg een radiator geplaatst met meer vermogen om de badkamer sneller op te warmen.