Veel senioren blijven het liefst zo lang mogelijk thuis wonen. Dit omdat ze hier in hun veilige omgeving zijn en daar het liefst niet weg willen. Daarnaast worden de verzorgingshuizen steeds duurder, omdat mensen ouder worden. De overheid probeert hier zoveel als mogelijk is bij te helpen. Echter, kan het na verloop van tijd steeds lastiger voor ouderen worden om thuis te blijven wonen. Wel kan er van alles aan gedaan worden om ervoor te zorgen dat thuis wonen lang mogelijk blijft.

Hulpmiddelen gebruiken

Wanneer u het liefst zo lang mogelijk thuis blijft wonen, kan het handig zijn om hulpmiddelen te gebruiken. Zo kunt u op die manier zo lang als mogelijk zelfredzaam zijn. Een van die hulpmiddelen die u kunt kopen is bijvoorbeeld een sta op stoel. Voor veel oude mensen is het namelijk lastig om te gaan zitten en even later weer op te staan. Hierdoor worden ze belemmerd bij de dagelijkse handelingen. Door gebruik te maken van sta op stoel wordt het weer mogelijk om zonder hulp van de stoel af te komen. Naast de sta op stoel, helpt een rollator ook erg veel mensen. Zo zijn er rollators op de markt voor binnen- of buitengebruik. Wanneer u een rollator koopt zult u hier over na moeten denken. Als u de rollator gebruikt om naar de supermarkt te gaan, zult u een rollator voor. Zo lang mogelijk thuis  buitengebruik nodig hebben. Daarnaast worden veel ouderen vaak opgehaald door bijvoorbeeld familie. Hierbij is het handig als de rollator makkelijk in elkaar te vouwen is. Zo kan die op deze manier vervoerd worden en ook op andere plekken gebruikt kunnen worden. Naast deze twee bekende hulpmiddelen, zijn er ook nog diverse andere hulpmiddelen te verkrijgen.

Blijf realistisch

Wanneer u ouder wordt is het logisch dat een aantal zaken lastiger gaan. Echter, is het wel van belang dat u hier op een realistische manier naar blijft kijken. Zo zult u voor uzelf een aantal vragen moeten beantwoorden. Dit zodat u de juiste hulp kunt vragen. Lukt het u nog om zelf het huishouden te doen? Wanneer u hier sterk over twijfelt of duidelijk een nee hebt, is het verstandig om hier hulp in te zoeken. Zo kunt u hiervoor aankloppen bij de gemeente. Vaak krijgt u iemand toegewezen die u helpt bij een aantal zaken binnen het huishouden. Naast het huishouden, is het van belang om vast te stellen of uw huis nog veilig is. Zo zijn steile trappen en gladde badkamervloeren niet veiligheid bevorderend. Het vergroot de kans op vallen namelijk aanzienlijk. Mocht u erachter komen dat er een aantal zaken verre van veilig zijn in uw huis, dan is het van belang om dit eerst aan te pakken. Op die manier is de basis goed. Een ander erg belangrijke vraag die meespeelt bij het op uzelf wonen is; heb ik nog wel genoeg sociale contacten? Vaak is het lastig om dit toe te geven, maar wanneer u hier sterk over twijfelt is het antwoord vaak nee. In dit geval kan het erg prettig zijn om in een ouderencentrum te wonen.