Als je dit leest ben je misschien net begonnen met het verbouwen van je huis. Of je bent je alvast aan het oriënteren voor de verbouwing van je droomhuis. Hoe dan ook: jij kan vast wel wat advies gebruiken. Met deze 7 tips kom jij zorgeloos je verbouwing door.

 

Tip 1: Bespreek het eindresultaat vooraf

Dit lijkt een inkoppertje, maar toch zijn veel mensen geneigd te beginnen zonder dat ze het exacte eindresultaat voor ogen hebben. Door zomaar te beginnen, en niet naar alle opties bekeken te hebben, kun je opeens veel duurder uit zijn dan gedacht. Zo bedenken veel mensen halverwege de verbouwing dat ze toch wel aanbouw of extra muur willen, waardoor de kosten hoger oplopen dan wanneer zij dit van te voren hadden bedacht. Schrijf dus van te voren je eindresultaat uit en kijk per project naar de verschillende opties en kosten. Vraag jezelf af: waarom, hoe en wat wil ik verbouwen? Als jij dit beter weet, kun je het ook beter uitleggen aan de mensen die aan je huis (mee)werken.

 

Tip 2: Maak een realistische planning

Nu je weet welk eindresultaat je wil bereiken, kun je een planning gaan maken. Een goede planning zorgt voor een efficiëntere en snellere verbouwing. Bovendien heb je een beter zicht op de tijd, waardoor je het doorhebt als iets langer dan gedacht kost. En vooral belangrijk: maak altijd een realistische planning. Een optimistische planning is leuk om te maken, maar het is des te pijnlijker als je deze vervolgens niet na kunt komen. Wees dus eerlijk tegen jezelf en reken er eventueel wat tijd bij, want je weet: een verbouwing loopt (bijna) altijd uit. Op deze manier voorkom je teleurstelling.

 

Tip 3: Ga niet voor de goedkoopste, maar de fijnste vakmensen

Een verbouwing kost nu eenmaal (veel) geld. Het is heel begrijpelijk dat je geld wil besparen, maar doe dit niet op aannemers en andere vakmensen. Natuurlijk wil je niet zomaar de hoofdprijs betalen en kun je kijken naar de prijs/kwaliteit verhouding. Maar: je kunt beter iets meer betalen voor goede vakmensen, dan goedkope vakmensen inschakelen en hierdoor steeds in de problemen komen. Bij een verbouwing is het bovendien heel belangrijk dat iedereen goed kan samenwerken. Ga dus voor een aannemer met wie je een klik hebt en op één lijn zit qua ideeën.

 

Tip 4: Vraag offertes pas na de tekening aan

Helaas wordt deze fout vaak gemaakt, wat voor een grote financiële misser kan zorgen. Veel mensen vragen een offerte bij een aannemer aan, met enkel een schetsontwerp in plaats van een constructief ontwerp. Met als gevolg een offerte die gebaseerd is op een onvolledig ontwerp. Doordat dit niet het definitieve ontwerp is, zal de aannemer werkzaamheden moeten uitvoeren  die niet in de offerte staan. Deze werkzaamheden worden gerekend als meerwerk, en meerwerk is duur werk. Een bouwtekening en constructieberekening is dus aan te raden, voordat je een offerte aanvraagt bij je aannemer.

 

Tip 5: Wees open over je verbouwbudget

Sommige mensen vinden dat hun verbouwbudget privé is. Anderen delen het niet met hun aannemer, omdat zij bang zijn dat zij hierdoor duurder uit zullen zijn. Toch is onze tip: deel je verbouwbudget met je aannemer. Alleen op deze manier kan je aannemer hier rekening mee houden en proberen te voorkomen dat jullie over je budget heen gaan. Daarnaast verwacht je waarschijnlijk een zekere vorm van transparantie van je aannemer naar jou toe, het kan dan helpen om zelf ook transparant te zijn.

 

Tip 6: Zet je afspraken zwart op wit

Ook heel belangrijk: maak voordat de verbouwing begint, duidelijke afspraken met je aannemer en zet deze zwart op wit. Wanneer zijn team meer werk dan verwacht moet doen, kost dit vaak veel geld. Bovendien is het geen fijn idee dat je vooraf niet op deze kosten had gerekend en niet weet of dit een eerlijke prijs is. Ook kunnen er andere ongemakkelijkheden ontstaan wanneer je geen afspraken maakt, zoals misverstanden over de startdatum. Maak dus altijd duidelijke afspraken over de volgende zaken:

  • Omschrijving werkzaamheden en materialen
  • Prijs
  • Betalingstermijnen
  • Startdatum
  • Uitvoeringsduur of opleveringsdatum
  • Garanties
  • Indien nodig, ontbindende voorwaarden (hierbij kun je denken aan de aanvraag van een vergunning of een financieringsvoorbehoud)

 

Tip 7: Check de regels en vergunningen vooraf

Last but not least: zoek altijd eerst uit met welke regelgeving je te maken hebt als je je huis wil verbouwen. Vaak weten huiseigenaren niet voor welke zaken zij allemaal verantwoordelijk zijn. Zo heb je het bouwbesluit, het bestemmingsplan, het burenrecht en veel meer. Het is makkelijk en veilig om er van uit te gaan dat je architect of aannemer hier verantwoordelijk voor is, maar dit is niet juist. Voor veel verbouwingen moet je eerst een omgevingsvergunning aanvragen, voordat je kan starten. En zelfs als je vergunningsvrij mag bouwen, ook dan moet je je aan regels houden. Wie goed voorbereid wil zijn en grote boetes of problemen wil voorkomen, zoekt dus eerst de regels van de verbouwing uit.

verbouwing huis tips

Geld besparen

Wil je meteen beginnen met geld besparen, zodat je meer geld hebt voor je verbouwing? Het is handig om hier meteen aan te beginnen en er zijn ook handige inkomsten en uitgaven app’s hiervoor. Hierdoor kan je makkelijk inzien wat je maandelijks verdient en uitgeeft. Met dit overzicht, kan je op tijd aan de bel trekken wanneer je te veel uitgeeft. Buiten dat is het ook extra motiverend als je ziet dat je je spaardoelen behaald, door middel van budgetten. Zo leg jij makkelijk centjes aan de kant zodat je meer overhoudt om uit te geven bij het verbouwen van je huis!