Op het moment dat je eerste kind is geboren veranderd er een hoop in je leven. Naast dat er erg veel mooie situaties ontstaan, zul je ook veel moeten regelen. Zo zul je ook moeten kijken naar de inrichting van een huis. Meestal is een huis helemaal niet kindvriendelijk ingericht en daarom geven we je een viertal tips die hier goed bij kunnen helpen.

De veiligheid eerst!

Het belangrijkste voor een kind in huis, is de veiligheid. Zo kun je allereerst de algemene veiligheidszaken checken. Hierbij kun je denken aan de koolstofmonoxidemelders en rookmelders. Daarnaast is het verstandig om ervoor te zorgen dat alle stopcontacten beveiligd zijn. Het is hierbij handig om afdekplaatjes te gebruiken. Hierbij zit er een vaak een veertje aan klepje waardoor deze uit zichzelf sluit. Daarnaast zijn er ook speciale kindveilige stopcontacten op de markt. Naast de wat algemenere zaken, kan er ook gekeken worden naar specifieke locaties in het huis.

De woonkamer

De meeste kinderen spenderen erg veel tijd aan spelen in de woonkamer en daarom is het van belang dat vooral deze kamer veilig is. Zorg daarom voor zo min mogelijk obstakels. Daarnaast zul je ervoor moeten zorgen dat er niet te veel speelgoed op de grond ligt. Het komt namelijk geregeld voor dat kinderen hierdoor vallen en zich bezeren. Een ander punt waarna je moet kijken, is of er geen scherpe punten zijn in de woonkamer. Wanneer deze er wel zijn, zul je dit moeten afschermen met hoekbeschermers.

De keuken

De keuken is een risicogebied voor veel kleine kinderen. Zo staan hier vaak erg veel chemische spullen en dien je deze veilig op te bergen. Kleine kinderen zijn namelijk geneigd om overal aan te zitten. Zo komt het helaas weleens voor dat kinderen chemische middelen eten of drinken en hierdoor vergiftigd raken. Dit wil jij natuurlijk voorkomen. Berg daarom alles goed op en maak wellicht gebruik van een kinderslot. Daarnaast is het ook verstandig om scherpe spullen goed op te bergen. Zo is een klein kind vaak geneigd om zichzelf te ondersteunen met zijn handen. Wanneer er dan bijvoorbeeld een mes op het keukenblad ligt, kan het zijn dat hij of zij deze per ongeluk naar beneden trekt en zichzelf bezeerd.

Vergeet je tuin niet!

Naast de woonkamer wordt de tuin ook erg veel gebruikt om te spelen. Echter, is het ook hier van belang dat deze veilig is. Zo is handig om hier eerst een rondje doorheen te lopen voordat je je kind in de tuin laat spelen. Zo zijn er vaak veel giftige planten in de tuin en zijn kinderen geneigd om alles op te eten. Daarnaast is het verstandig om ook buiten te blijven wanneer je kind dit doet. Zo kun je gelijk te hulp schieten wanneer er iets mis gaat. Een valpartij in eigen tuin komt erg vaak voor. Hierdoor kan je kind een nare wond op bijvoorbeeld de knie oplopen. Om dit te voorkomen kan het handig zijn om gebruik te maken van zachte rubberen tegels. Hierdoor kan een kind niet hard vallen, maar wel heerlijk spelen in de tuin.